Stále více firem investuje do kuchyňských a odpočinkových prostor pro zaměstnance

Ještě před pár lety většina zaměstnanců chodila na obědy do nejbližších restaurací nebo si potichu jedla podomácku udělaný sendvič u svého počítače. Doby, kdy v práci stála jedna osamělá mikrovlnka na chodbě, jsou již dávno pryč. Většina firem se snaží investovat do kuchyněk, odpočinkových a lounge prostor, kde si v klidu mohou pracovníci sníst oběd. Jen za posledních sedm let se podíl zaměstnanců, kteří pro oběd využívají pracovní kuchyňky, či odpočinkové místnosti zdvojnásobil.  

Více jíme v práci

Podle mezinárodního stravovacího výzkumu Food, používal v roce 2009 k obědům firemní prostory pouze každý desátý zaměstnanec, nyní to je již každý pátý. Lidé jednak nemají čas chodit každý den do restaurací, šetří či zrovna nemají chuť na nic z polední nabídky nejbližších restaurací. Především pokud pracují v odlehlejších částech města, nemusí být nabídka dostatečná. Trend častějšího využívání odpočinkových prostor v práci potvrzuje i  Jan Matějů, šéf největší dovážkové online služby na dovoz jídel z restaurací DámeJídlo.cz. „Zaměstnanci stále více obědvají přímo v práci. Zhruba polovinu všech našich objednávek zahrnují obědy. A ve všední den doručujeme především lidem do zaměstnání. Díky firemním prostorám určeným ke stravování se lidé nemusí u oběda „spokojit“ pouze s neutrálním sendvičem a nebojí se objednávat i aromatické pokrmy asijské či indické kuchyně. Nejvíce si naši zákazníci objednávají pizzu, která je praktická i díky možnému dělení se s kolegy. Měsíčně rozvezeme přes 100 tisíc pizz jen k obědu. Druhé místo pak přes obědy zaujímá asijská kuchyně s 20 tisíci porcemi,“ říká Matějů z DámeJídlo.cz.

Společné jídlo má vliv na kvalitu práce

Nejvíce si na oběd v práci v Evropě potrpí v Portugalsku a Belgii. Stále více firem investuje do moderních kuchyňských a odpočinkových prostor, které slouží ke vzájemnému setkávání. Společná místnost, kde si mohou zaměstnanci společně sníst svůj oběd má i psychologicky pozitivní dopad na pracovní morálku. Podle Briana Wansinka z Cornellovi Univerzity není dobré, aby zaměstnanci konzumovali oběd sami před svým počítačem. 

Lidé, kteří jedí společný oběd se svými kolegy ve firemních prostorách, mají v práci lepší výkony, protože se více seznámí se svými spolupracovníky a jejich vztah k práci se tak lepší. Navíc změna prostředí, i třeba jen na půl hodiny je pro mozek signál si udělat „restart“ a načerpat síly a nápady na další práci. Podle průzkumu Food se Evropané stále více odnaučují jíst přímo před svým počítačem. Naopak v USA každý druhý Američan obědvá sám u svého pracovního stolu.

Ve firmách se rozšiřuje také počet multifunkčních a lounge prostor

Stále více firem také buduje ve svých kancelářích místa, která nabízejí širší možnosti využití. Můžete si zde odpočinout, projít agendu na schůzku, sníst oběd nebo s více kolegy uspořádat brainstorming. Takovéto prostory podporují neformální komunikaci ve firmě, a proto si je většina šéfů chválí a podporuje.